Деветото издание на специализирания курс по опазване на недвижимото културно наследство

...
Деветото издание на специализирания курс по опазване на недвижимото културно наследство
Коментари Харесай

Арх. Радка Стефанова: Съвместяването на минало и настояще в ...

Деветото издание на специализирания курс по запазване на недвижимото културно завещание се организира в Пловдив. Организират го Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) и Френският център за висши науки „ Шайо ”.

Продължителността е 4 семестъра, 700 образователни часа - два пъти месечно, през седмица, в четвъртък, петък и събота. Обучението е предопределено за архитекти. 

Школата на Шайо е учредена през 1887 година и задава европейските стандарти в областта на изследването, документирането, опазването, реставрацията и актуалното осмисляне на недвижимото културно завещание. Над 110 архитекти са приключили програмата от началото <210>  през 2000 година до в този момент. Голяма част от тях работят по обекти на недвижимото културно завещание, други се занимават с ръководството на сходни обекти, а трети провеждат и пропагандират проучването и опазването им. Курсът основава и възпитава почитание към наследството, учи по какъв начин да се реализира предварителната защита му, вписвайки се в актуалния живот.  

Ръководител на започващия курс в Пловдив е арх. Радка Стефанова. С нея беседваме по тематиката за запазване на културното завещание на Пловдив.  

-  Арх. Стефанова, Пловдив е хазаин на новия курс на НИНКН по запазване на наследството. Как стана по този начин, че градът беше предпочетен пред София да вземем за пример?

- Пловдив е град с извънредно културно-историческо завещание. Траки, елини, римляни, византийци, османци - всички те са оставили трайно следи върху територията на града.  Древният Филипопол е столица на провинция Тракия на Римската империя. Пловдив е град, в който античният център съответствува с центъра на актуалния град. А това е и благосъстояние, само че e и съществено предизвикателство. Елементи от знакови здания на римския град - Форума, античния спектакъл, стадиона, остатъци от жилища и други, са открити и вземат участие в живота и образа на града и през днешния ден. Правилният метод е да се гледа на археологията като благосъстояние, което би трябвало да бъде употребявано, показано, по този начин да бъде решено, че новото и остарялото да съжителстват. Освен това Пловдив е единственият български град, който е Европейска столица на културата.

Тук не мога да не загатна желанието и съдействието от страна на управлението на града за осъществяване на курса точно тук. Промяната с местоположението стартира през 2017 година с осмото издание на курса, което се организира под управлението на арх. Петър Петров, настоящия шеф на НИНКН.

- Каква е програмата ви тази година? Какви лекции ще бъдат включени в курса?

- Тематичната стратегия на курса включва лекции в няколко посоки. Едното е архитектурно завещание на Балканите - характерности и проблеми на опазването му. Ще имаме раздел " Праистория " и " Античност ", където ще разгледаме тракийската просвета и архитектура на римските провинции. Във фокуса на нашето образование влизат още архитектура на Византия и архитектурата на Първата и Втората българска страна, също Османската империя, Възраждането и архитектурата на новото време.

Интересен акцент в курса е тематиката „ Опазване на паметниците на културата и тяхната среда “. Този раздел включва законодателство и нормативна уредба и реставрационни способи. Лекциите, свързани с патология и консервация на строителните материали, ще се  водят най-вече от френските преподаватели, както и деформации, опустошения и подсилване на структурите.

Вторият учебен срок приключва с едноседмично ателие, плановете от което се  предават в края на трети учебен срок. Курсът приключва с правене и отбрана на дипломен план.

- Вие самата сте експерт по консервация и реституция на недвижими културни полезности. Разкажете ни с какво са по-различни българските здания и какви са техните исторически особености?

- Много нации са минали през нашите земи и са оставили трайни следи. Намираме свидетелства за архитектурно-строителните умения през разнообразни столетия. Някои от тези здания са оповестени за единични монументи на културата, други са от ансамблово значение. Има обекти, които са свързани със характерно териториално произвеждане и обичай. Тава е историческа и културна памет, която сме длъжни да съхраним и предадем на бъдните генерации.

 - Какви по-интересни преподаватели сте поканили този път? Кои световноизвестни имена в реставрацията ще дойдат в Пловдив?

- Много от преподавателите са изтъкнати експерти в тази област от България и Франция, като техният брой е надлежно 12 и 11.

С неспокойствие чакаме лекциите на арх. Бенджамин Мутон, който водеше лекции през първите 3 издания на курса. Той е основен проектант на историческите монументи на Франция и едно от най-големите имена в региона на реставрацията. От българска страна сме поканили доцент арх. Малвина Русева - експерт по архитектура на траките, доктор арх. Кр. Вачева - експерт по римска архитектура, проф. арх. Николай Тулешков - с опит в региона на Възраждането, проф. Валентин Тодоров - технология на материалите, доктор Евелина Тодорова - НАИМ при Българска академия на науките, проф. арх. Тодор Кръстев и др.  

- А по какъв начин стопанисваме културно-историческото завещание на Пловдив? Според вложителите със своето безучастие и безредни решения страната от дълго време е оставила Тютюневият град да се разрушава. Ще успее ли Пловдив да реши този комплициран проблем?

- Тази тематика е комплицирана. Сегашната обстановка обаче е резултат от разнообразни дейности и бездействия и никога въпросът не е едностранен. Обстоятелствата, довели до сегашната обстановка, са сложни - решението също би трябвало да е сложно.

Не мисля, че има подготвена формула за решаването на този комплициран въпрос!

Но съм уверена, че колкото повече старания вложим, с цел да запазим културно-историческото ни завещание, толкоз по-стойностен и прелъстителен ще е Пловдив. Съвместяването на минало и настояще в един град изисква съществени умения, само че води до благосъстояние на усещанията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР